Založ si blog

„Tento systém založený na raste túžob robí všetkých nešťastnými“

Tiziano Terzani (Youtube)
Článok pôvodne publikovaný vo apríli 2021 v blogu Denníku N. 
Viď predslov k blogu.

Múdre slová od Tiziana Terzaniho (1938 – 2004).

Tento text je preklad jeho rozhovoru na Youtube.


„My nechceme vnímať, že existuje niečo iné ako hmota. Zamysli si nad tým. Celý dnešný svet je založený na hmote a na kritériách, podľa ktorých sa s hmotou hospodári. Získavanie. Mať je dôležitejšie ako byť. Súťaženie. Pozri sa. Dnes chlapček chodí do školy a namiesto toho, aby rástol v radosti z objavovania pravidiel a divov sveta, tak prvá vec, ktorú ho učíme, ktorú mu vnucujeme, je súťažiť so svojimi spolužiakmi. Musí ich poraziť, aby bol prvý v triede. A tak funguje všetko.


Následne je celý ekonomický systém založený výlučne na zisku. Zamysli si nad ekonomikou. V súčasnosti sa udeľujú Nobelové ceny prestížnym ekonómom, ktorí so svojimi matematickými modelmi vedia predpovedať burzu Hong-Kongu o 20 rokov. Ale koho to zaujíma?? Ekonomika by mala byť založená na potrebách človeka! Ekonomika by nemala byť urobená pre účely ekonomických kritérií, ale pre človeka!


Ekonomický rast. Ale máme istotu, že pokrok by mal znamenať len rast? Nebolo by oveľa lepšie byť v situácii, kedy máme málo, ale akurát? A všetci by mali o trochu viac namiesto súčasnej situácie, kedy málo ľudí má veľmi veľa a veľa ľudí má veľmi málo.


Ak sa začneme opäť zamýšľať nad tým, čo naozaj potrebujeme, tak si uvedomíme, že to nie je to, čo nám dáva dnešná ekonomika. V súčasnosti je ekonomika vytvorená tak, aby prinútila množstvo ľudí pracovať hrôzostrašným tempom, aby dokázali vyrobiť úplne zbytočné produkty, a iní ľudia pracujú hrôzostrašným tempom, aby tieto produkty mohli kúpiť. Pretože toto je to, čo prináša peniaze medzinárodným firmám a veľkým spoločnostiam, ale neprináša to šťastie ľuďom.


Myslím si, že existuje krásne slovo v taliančine, ktoré omnoho viac vystihuje slovo „šťastný“. To slovo je „spokojný“. Uspokojiť sa. Ten, ktorý sa uspokojí s málom je šťastný človek. Pretože tento systém založený na raste túžob – túžba je vždy pre teba dosiahnuteľná – robí všetkých nešťastnými.“


Prečítajte si moje najnovšie články

Skutočná ochrana prírody chráni hlavne slobodu

08.01.2024

Moderná predstava o emancipácii človeka viedla k rozvoju produktívnych síl, ktoré mali za úlohu oslobodiť človeka z jeho ťažkých životných podmienok na Zemi. Napriek relatívnemu úspechu v niektorých oblastiach, je dnes výsledkom toho naša úplná závislosť na smrteľnom priemyselnom systéme, ktorý ničí nielen prírodu, ale aj individuálnu a kolektívnu slobodu. Trocha [...]

Digitalizácia: „Skrytý uhol“ ochrany prírody

06.01.2024

Článok pôvodne publikovaný v portále Novej Ľavici . Od aktivistov za klimatickú spravodlivosť k technokratom z Bruselu, všetci vnímajú Internet a digitálne prostriedky ako vhodný, ba aj žiaduci spôsob organizovania sa a zavedenia environmentálnych politík. Pritom digitalizácia ničí prírodu, ľudské vzťahy aj slobodu. . Zo všetkých digitálnych technológií počifón (v [...]

O vede a výskume v dobe ekologického kolapsu

02.11.2023

Hnutie bezrastu rieši koreň problémov. Prečo prežívame dnes ekologický kolaps? Po podrobnom skúmaní a pozornom pozorovaní odpoveď je: kvôli ekonomickému rastu. Ako sa zvyšuje ekonomický rast zvyšujú sa aj dopady na klímu a na životné prostredie. Je to fakt. Druhy fakt je, že celá naša spoločnosť je postavená na raste. Bez rastu, jednotlivci, firmy, štáty nemôžu [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Nicolas Giroux

Autor je spoluzakladateľ Bystra, „komunitná obývačka“ v Bratislave ktorá funguje na princípoch bezrastu (degrowth.sk). Študoval medzinárodné podnikanie a projektový manažment v oblasti medzinárodná rozvojová spolupráca. Vo voľnom čase sa vzdeláva v oblasti dejepis, politická a sociálna ekológia, antropológia, a filozofia. Píše vo svojom mene, nie v mene Bystra.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 32091x
Priemerná čítanosť článkov: 1605x

Autor blogu