Založ si blog

Predslov k blogu

Milý čitateľ, milá čitateľka,


prvé články v tomto blogu budú staršie články pôvodne publikované v blogu Denníka N. Blog na Denníku N som začal písať v októbri 2019 článkom s názvom „Odpoveď na Ivana Mikloša: Ekonomický rast je problém, nie riešenie“. Ako aktivista za ochranu prírody a človeka sa primárne venujem téme „bezrast“ (degrowth po anglicky, décroissance po francúzsky).

V posledných článkoch som kritizoval aj covid opatrenia a komunikáciu a postoje zo strany „liberálnych“ časopisov (vrátane Denníka N). Zjavne sa Denníku N tieto články nepáčili a dňa 30.11.2021 sa rozhodli celý môj blog vymazať. Vymazali teda aj články, ktoré s covidnými opatreniami nemali žiadny súvis. Oficiálny dôvod tohto rozhodnutia zo strany Denníka N je, že som porušil jedno ich blogerské pravidlo, podľa ktorého žiadny článok by nemal byť publikovaný na inej platforme ako blog Denník N. Je pravda, že som toto pravidlo prehliadol a moje posledné tri články boli najskôr publikované na portále Pole Mag, kde si ich stále môžete prečítať. Rozumel by som teda vymazaniu len týchto posledných troch článkov, no rozhodli sa celý môj účet zrušiť. Je podľa mňa zrejmé, že je za takýmto ráznym rozhodnutím aj politický dôvod, čo, ironicky, potvrdzuje moje kritiky voči nim.

Prišiel som teda o možnosť ďalej publikovať na blogu Denníka N, a preto odteraz budem písať na blogu Pravdy. Dúfam, že časopis Pravda bude viac demokratická a tolerantná voči kritikám. Uvidíme.


Nicolas Giroux, 12.12.2021

Skutočná ochrana prírody chráni hlavne slobodu

08.01.2024

Moderná predstava o emancipácii človeka viedla k rozvoju produktívnych síl, ktoré mali za úlohu oslobodiť človeka z jeho ťažkých životných podmienok na Zemi. Napriek relatívnemu úspechu v niektorých oblastiach, je dnes výsledkom toho naša úplná závislosť na smrteľnom priemyselnom systéme, ktorý ničí nielen prírodu, ale aj individuálnu a kolektívnu slobodu. Trocha [...]

Digitalizácia: „Skrytý uhol“ ochrany prírody

06.01.2024

Článok pôvodne publikovaný v portále Novej Ľavici . Od aktivistov za klimatickú spravodlivosť k technokratom z Bruselu, všetci vnímajú Internet a digitálne prostriedky ako vhodný, ba aj žiaduci spôsob organizovania sa a zavedenia environmentálnych politík. Pritom digitalizácia ničí prírodu, ľudské vzťahy aj slobodu. . Zo všetkých digitálnych technológií počifón (v [...]

O vede a výskume v dobe ekologického kolapsu

02.11.2023

Hnutie bezrastu rieši koreň problémov. Prečo prežívame dnes ekologický kolaps? Po podrobnom skúmaní a pozornom pozorovaní odpoveď je: kvôli ekonomickému rastu. Ako sa zvyšuje ekonomický rast zvyšujú sa aj dopady na klímu a na životné prostredie. Je to fakt. Druhy fakt je, že celá naša spoločnosť je postavená na raste. Bez rastu, jednotlivci, firmy, štáty nemôžu [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

Nicolas Giroux

Autor je spoluzakladateľ Bystra, „komunitná obývačka“ v Bratislave ktorá funguje na princípoch bezrastu (degrowth.sk). Študoval medzinárodné podnikanie a projektový manažment v oblasti medzinárodná rozvojová spolupráca. Vo voľnom čase sa vzdeláva v oblasti dejepis, politická a sociálna ekológia, antropológia, a filozofia. Píše vo svojom mene, nie v mene Bystra.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 32050x
Priemerná čítanosť článkov: 1603x

Autor blogu