Založ si blog

5G, na čo vlastne?

Článok pôvodne publikovaný v novembri 2020 v blogu Denníku N. 
Viď predslov k blogu.

Autori textu: Francois Ruffin, poslanec za stranu „La France Insoumise“ [Neposlušné Francúzsko] a Cyril Pocréaux, šéfredaktor časopisu Fakir.
Pôvodne publikovaný v mesačníku Le Monde Diplomatique, október 2020
Preklad: Nicolas Giroux
Photo credit: Global Panorama on Flickr


Aby Európska Únia zostala stále na čele, okamžite som v Európe spustil iniciatívu na podporu a zrýchlenie výskumu o 6G (1)“. Aká je priorita Thierryho Bretona, bývalého šéfa France Télécom a nového európskeho komisára na vnútorný trh? Prioritou nie je sociálna Európa alebo harmonizácia daní, to sú sľuby, ktoré vlády rieši už 30 rokov a ktoré zjavne môžu ešte počkať. Čo ľudia potrebujú súrne riešiť? 6G. 5G ešte neprišla, 40% francúzskeho územia nemá ani 4G, Bussus-Bussuel a stovky ďalších obci nemajú ani 0G, ale múdre hlavy v Bruseli orientované na budúcnosť pripravujú 6G. Prečo? Pre „zrýchlenie“, pre to, aby sme boli na čele.


To isté bolo povedané v parlamente dňa 30.06.2020 ústami Agnésy Pannier-Runacher, zástupkyne ministra pre priemysel: „Odohrávajú sa tu preteky a Francúzsko by nemalo meškať. Tak ako Švédsko, Fínsko, Nemecko, Spojené Štáty, Čina, Kórea, Nový Zéland, ideme spustiť dražby pre 5G, nevyhnutnú technológiu pre konkurencieschopnosť našej krajiny. Robíme to pre našu krajinu, robíme to pre náš priemysel, robíme to pre Francúzov. Dávajme si pozor na to, aby sme nezačali meškať oproti zvyšku konkurencie.“


Ale aký je zmysel týchto „pretekov“? Šťastie? Spoločné dobro?


V roku 2018, Sébastien Soriona, riaditeľ ARCEPu (Regulačná autorita pre elektronické komunikácie, pošty, tlačené média), policajt telekomunikácie, rozhodol: „Meškanie s 5G neberieme do úvahy (2)“. Čo sa týka účelu, ten sa potom v Senáte ukázal skôr vágny: „Na čo bude 5G slúžiť? Pani a dámy, netuším, lebo spoločnosť bude o tom rozhodovať“. Firma Gartner, ktorá sa špecializuje na nové technológie má jasnejšiu predstavu: „bezpečnostné kamery budú reprezentovať 70% predmetov pripojených pomocou 5G v roku 2020 (3)“. […]


10 rokov dozadu, francúzska spoločnosť robotiky Violet oznámila: „Naším projektom je pripojiť všetky predmety v domácnosti. Dnes každý dom obsahuje priemerne 6000 predmetov, z toho iba tri – mobilný telefón, počítač, televízia – sú pripojené. Zostáva 5 997.


V súčasnosti sa už stretávame s auto-šnurovacími topánkami (s motorizovaným systémom „Electro Adaptive Reactive Lacing“), „auto-rozopinajúce sa podprsenky“, „vidlička anti-žravosti“ (so „Slow Control“, ktorá vibruje ak jete príliš rýchlo), pripojený otvárač, (aby ste mohli „zdielať svoj zážitok so svojimi pripojenými priateľmi“) a nezabudnime na fľašu vody, ktorá vám pripomína piť, náramok, ktorý vám pošle elektrický prúd keď meškáte, kefu na vlasy, ktorá vám odporúča L‘Oréal produkty, prsteň na penis, ktorý meria váš sexuálny výkon atď. A to je len začiatok: zajtra by sa „múdry dom“ (smart home) mal stať normou.


Takisto aj „múdre mesto“ (smart city) (4) a koniec koncov aj „múdry svet“: „Všetky spotrebiče, všetky zariadenia, všetky stroje budú vybavené snímačmi, ktoré prepoja každý predmet s každým jednotlivcom vrámci širokej neuralgickej digitálnej siete, ktorá sa vyvinie v celej svetovej ekonomike“ nadchol sa Jeremy Rifkin, zástanca zeleného a technologického rastu, ktorý je v úzkom kontakte s mocnými ľudmi a s Európskou Komisiou. „Rátali sme, že do roku 2030 bude približne 100 biliónov [stotisíc miliárd!] snímačov, ktoré pokryjú ľudské a životné prostredie vrámci svetového distribuovaného inteligentného prostredia (5)“. To je pre neho sen. Je to pre nich sen. Samozrejme: 5G prestavuje obrovský trh so všetkými spotrebičmi, strojmi a zariadeniami, ktoré bude treba obnoviť vo všetkých možných sektoroch ako telekomunikácie, stavebníctvo, poľnohospodárstvo, doprava atď. A to všetko na ochranu planéty…


Ale je toto sen pre ľudí?


Teraz ľudia objednávajú jedlo online, stretávajú sa online, čoskoro sa budú milovať online“ smúti Thierry Martin, majiteľ reštaurácie v meste Amiens. Dodal: „S karanténou spoločnosť napredovala o 20 rokov…“. Je to predsa znak […]: „napredovať o 20 rokov“ to Thierry nevníma ako pokrok, ale skôr ako regresiu.


S prácou z domu, „digitálnou školou“, „univerzitou na diaľku“ a k tomu so všetkými oznamami ako „sociálny odstup“, „bezpečná vzdialenosť“ alebo „zostaňte doma“ (a za obrazovkami), je jasné, že COVID slúži ako urýchľovač. A naši politici ho zrejme využívajú na tento účel: „Francúzsko musí urýchľovať rozvoj 5G. Kríza ponúka príležitosť ešte prudšej transformácie (6).“ rozhodol Cédric O. štátny tajomník pre digitalizáciu. Aj keď to znamená nadobudnúť ju silou.


Želáme si tú „ešte prudšiu transformáciu“? Tie automatické kasy v obchodoch? Tie vlakové stanice bez pokladne? Tie úrady bez úradníkov? Chceme napríklad ten program modernizácie verejných služieb „CAP2022“, ktorý chce dosiahnuť „100% digitálnych služieb“ v krajine, kde 11 miliónov ľudí vie pracovať s internetom málo alebo takmer vôbec (7)?


Vo Francúzsku deti trávia priemerne 4 hodiny a 11 minút za deň pred obrazovkami. Dôsledkom toho je predčasné skrátenie mozgovej kôry, meškanie s ovládaním jazyka, narúšanie spánku, toxický stres a depresie v mladom veku. Čo sa týka majstrov Silicon Valley, tí sa správajú ako predavači kokaínu: predávajú to, živia sa tým, ale nech sa nikto z ich rodiny k tomu nedostane! Bill Gates, zakladateľ Microsoftu, oznámil že so svojou ženou nedali mobilný telefón svojím deťom „pokiaľ nemali aspoň 14 rokov“ (The Mirror, 21. apríl 2017). Chamath Palihapitiya, jeden bývalý vysoký manažér Facebooku, zakazuje svojim blízkym „dotýkať sa tohto hovna“ (The Verge, 11. december 2017). Medzitým v Kalifornii vzniká čoraz viac „alternatívnych škôl“ bez obrazoviek, ktoré sa riadia myšlienkou, že harmonický rozvoj dieťaťa závisí od množstva, intenzity a kvality ľudských kontaktov.


Od kedy nastavili hlasové riadenie [v práci], keď sa vrátim domov, som pri deťoch a manželke nervózny. Hovorím im: „Opakujte. Opakujte“, ako keby sa rozprávam so strojmi.“ Arnaud je vodič vysokozdvižného vozíka vo veľkosklade Auchan [supermarket]. Dňa 8. októbra 2020 blokoval vstup do logistického centra v meste Amiens. „S algoritmami, umelou inteligenciou a snímačmi v kamiónoch nám dokážu ukradnúť čas na všetkých prestávkach. Nemôžeme dýchať. A vďaka tomu nám tu teraz prepustia 54 zamestnancov. Avšak, môj plat, napriek 21 rokom práce, je stále ten istý – 1207€!“.


Riaditelia firiem a akcionári sú tí, ktorí získali prospech z týchto technológií, tie nástroje globalizácie a delokalizácie, ktoré uľahčujú prúdy informácií, tovarov a kapitálu naprieč oceánmi a kontinentmi. Ale čo získali pracujúci dôsledkom tohto „pokroku“? Čo môžu očakávať od ďalšieho pokroku?


Filozof Dominique Bourg vysvetľuje: „Medzi rokmi 1945 a 1975 technologické napredovanie produkovalo radosť pre všetkých: tečúca voda, elektrina, práčka, kúpelňa, záchod v byte, chladnička… Ale keď už máme jednú chladničku potrebujeme druhú? Potrebujeme, aby bola pripojená na Internet?“ 5G prichádza do doby, kedy pokrok sa opotrebúva: viac už neznamená lepšie. Od roku 1970 francúzske HDP narástlo o 50%. Ale merania šťastia sa neposunuli. Subjektívne šťastie sa nehýbalo. Nedôvera rastie voči nekontrolovateľným technológiám, náchylným obrátiť sa proti ľudstvu. Naša moc sa nám vracia ako bumerang vo forme klimatických zmien a katastrof spojených s ľudskou aktivitou. Za 30 rokov – jedna generácia – 80% hmyzu a 60% stavovcov zmizlo (8): naša veda bez svedomia nie je len skazou duše, ale aj ovzdušia, pôdy, morí, života.


Občiansky dohovor pre klímu, ustanovený od samého prezidenta Macrona […], hlasoval na jar v prevahe 98% pre „moratórium na rozvoj 5G do doby, kým nie sú zverejnené výsledky štúdie“, ktorá sa týka dopadov na zdravie a na klímu. Napriek tomu, že prezident sľúbil, že odporúčania občanov budú implementované „bez filtrov“, otázka už bola rozhodnutá. Dňa 14. septembra zapálený Emmanuel Macron deklaroval ako prezident „start-up národa“ pred aktérmi French Tech : „Áno, Francúzsko pôjde smerom ku 5G, lebo je to smer inovácie...“. Kritikov a skeptikov označil ako zástancov „modelu Amiš“ a „doby sviečok“.


Technológia, ktorá rozruší spoločnosť, zamestnanie, vzdelávanie, dopravu a napokon aj našu intimitu, nebude teda predmetom žiadnej debaty, žiadnej porady. Čo sú teda tie „preteky“, ktoré vychvaľujú naši politici? Je to bezhlavý zhon. Sú uponáhľaní. Nie je čas na diskusiu. Pretože v týchto „pretekoch“ je to jasné: demokracia je strata času. A čas sú peniaze.


Zdroje:
(1) Virginie Malingre „Risques de la 5G, Huawei… Thierry Breton dévoile la position de l’Europe“, Le Monde, 29. január 2020
(2) „5G, une feuille de route ambitieuse pour la France“, Arcep, Paris, 16. júl 2018
(3) „Gartner predicts outdoor surveillance cameras will be largest market for 5G Internet of Things (IoT) solutions over next three years“, Gartner, Egham, (Spojené Kralostvo), 17. október 2019
(4) Čítať Félix Tréguer, „La ville sure ou la gouvernance par les algorithmes“, Le Monde Diplomatique, jún 2019
(5) Nicolas Bérard, 5G mon amour. Enquete sur la face cachée des réseaux mobiles, Le Passager clandestin, coll. „L’Age de faire“, Paris, 2020
(6) Grégoie Poussielgue a Isabelle Ficek, „Cedric O : Nous ne devons pas perdre le fil du quinquennat, sinon nous disparaitrons“, Les Échos, Paris, 11. jún 2020
(7) Čítať Julien Brygo, „Travail, famille, WIFI“, Le Monde Diplomatique, jún 2020
(8) Stéphane Foucart, „En trente ans, pres de 80% des insectes auraient disparus en Europe“, Le Monde, 18. október 2017


Prečítajte si moje najnovšie články

Skutočná ochrana prírody chráni hlavne slobodu

08.01.2024

Moderná predstava o emancipácii človeka viedla k rozvoju produktívnych síl, ktoré mali za úlohu oslobodiť človeka z jeho ťažkých životných podmienok na Zemi. Napriek relatívnemu úspechu v niektorých oblastiach, je dnes výsledkom toho naša úplná závislosť na smrteľnom priemyselnom systéme, ktorý ničí nielen prírodu, ale aj individuálnu a kolektívnu slobodu. Trocha [...]

Digitalizácia: „Skrytý uhol“ ochrany prírody

06.01.2024

Článok pôvodne publikovaný v portále Novej Ľavici . Od aktivistov za klimatickú spravodlivosť k technokratom z Bruselu, všetci vnímajú Internet a digitálne prostriedky ako vhodný, ba aj žiaduci spôsob organizovania sa a zavedenia environmentálnych politík. Pritom digitalizácia ničí prírodu, ľudské vzťahy aj slobodu. . Zo všetkých digitálnych technológií počifón (v [...]

O vede a výskume v dobe ekologického kolapsu

02.11.2023

Hnutie bezrastu rieši koreň problémov. Prečo prežívame dnes ekologický kolaps? Po podrobnom skúmaní a pozornom pozorovaní odpoveď je: kvôli ekonomickému rastu. Ako sa zvyšuje ekonomický rast zvyšujú sa aj dopady na klímu a na životné prostredie. Je to fakt. Druhy fakt je, že celá naša spoločnosť je postavená na raste. Bez rastu, jednotlivci, firmy, štáty nemôžu [...]

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

Macron: Keby Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov

02.05.2024 13:01

Štáty NATO podľa neho najprv tiež vylučovali vyslanie tankov a lietadiel na Ukrajinu, neskôr ale zmenili názor.

Sýria, Maar an-Numán, nemocnica, lekári bez hraníc

Rusko zbombardovalo nemocnicu v Sýrii, obviňujú krajinu príbuzní obetí aj vyšetrovatelia OSN

02.05.2024 12:46

Vyšetrovatelia OSN Rusko niekoľkokrát obvinili z páchania vojnových zločinov v Sýrii.

Ján Mazák

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

02.05.2024 12:38

Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.

MZV: Premiér navštívil ministerstvo

Blanár: Naše členstvo v EÚ je pre krajinu úspešný príbeh. Na rozvoj sme dostali takmer 28 miliárd eur

02.05.2024 12:05

Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Únie, podľa Fica by mala vstúpiť hneď po splnení podmienok, povedal premiér Fico.

Nicolas Giroux

Autor je spoluzakladateľ Bystra, „komunitná obývačka“ v Bratislave ktorá funguje na princípoch bezrastu (degrowth.sk). Študoval medzinárodné podnikanie a projektový manažment v oblasti medzinárodná rozvojová spolupráca. Vo voľnom čase sa vzdeláva v oblasti dejepis, politická a sociálna ekológia, antropológia, a filozofia. Píše vo svojom mene, nie v mene Bystra.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 32168x
Priemerná čítanosť článkov: 1608x

Autor blogu