Založ si blog

Koľko nás bude stáť lož, že rast HDP je kompatibilný s ochranou prírody?

Článok pôvodne publikovaný v máji 2020 v blogu Denníku N. 
Viď predslov k blogu.

Na otázku, či hospodársky rast je kompatibilný s ochranou prírody, veda odpovedá jasne: nielen, že oddelenie rastu HDP od environmentálnych tlakov nikdy nenastalo na globálnej úrovni, ale pravdepodobnosť, že k takémuto oddeleniu môže niekedy dôjsť, je veľmi nízka “ak nie jednoznačne nereálna” podľa štúdie “Decoupling Debunked” od Európskeho výboru pre životné prostredie (EEB, 2019).

V závere píšu:

Vzhľadom na uvedené argumenty leží dôkazné bremeno na strane obhajcov tohto oddelenia [rastu od environmentálnych tlakov]. Bez adekvátnych a presvedčivých dôkazov proti každému z hore zmienených argumentov ostáva koncepcia oddelenia otázkou púhej viery s nízkou relevanciou pre tvorbu politík.

Napriek tomu, rozprava o zelenom raste je všadeprítomná nielen u politikov (Zelená Dohoda) ale aj u niektorých vedcov a ochranárov.


Zatiaľ čo vedome alebo nevedome propagujú túto lož, prírodné zdroje sa vyčerpajú a ekosystémy sa zrútia. “Oddelenie služi na to, aby udržiavalo vieru v udržateľný rozvoj v kontexte neoliberálnej kapitalistickej ekonomiky, ktorá vyžaduje trvalý rast” (Fletcher a Rammel, 2017). V tomto zmysle nie je zelený rast príležitosťou ale hrozbou.


30 rokov tvorí zelený rast základ politík v oblasti životného prostredia. Od Summitu Rio v roku 1992 sa do dnešnej Zelenej dohody nič nezmenilo.


Koncept obehovej ekonomiky neprinaša nič nové. Jeden jeho pilier, recyklácia, je limitovaný zákonmi fyziky.

Keďže materiály časom nevyhnutne degradujú (2. zákon entropie), na výrobu rovnakých produktov sa dajú opätovne využiť iba niekoľkokrát, pričom nakoniec musia byť použité na výrobu iných produktov nižšej „kvality“. Inými slovami, skôr či neskôr sa akákoľvek recyklácia nevyhnutne stáva „downcykláciou. Napríklad plastové fľaše môžu byť recyklované do vlákien používaných na výrobu oblečenia, ale nie späť do plastových fliaš, a nakoniec môžu skončiť v protihlukových stenách pozdĺž diaľnic.“ (EEB)

Nastaviť koncept obehovej ekonomiky ako cieľ, ktorý rozhoduje o tvare politiky v oblasti životného prostredia, je teda z vedeckého hľadiska nezmysel.


Princípy obehovej ekonomiky (recyklácia, opätovné využitie) môžu byť však výborným nástrojom na zníženie spotreby aj samotnej výroby. Avšak v ekonomike postavenej na raste predstavuje obehová ekonomika len greenwashing, ktorý dokáže pri najlepšom oddialiť pohromu.


Nastaviť obehovú ekonomiku ako nástroj na znižovanie spotreby a výroby a nie ako cieľ, ktorý opodstatňuje ďalší rast, mení v tvorbe politiky úplne všetko.


Namiesto hľadania skromného, úsporného a spravodlivého spôsobu života hľadáme riešenia v technologickom pokroku a v zlepšovaní energetickej účinnosti. Táto stratégia v najhoršom prípade len zrýchli náš kolaps a v tom najlepšom nebude ani zďaleka stačiť.


Z fyzických obmedzení zeleného rastu vyplýva, že redukcia emisií CO2 bude nutne viesť aj k redukcii ekonomického rastu (Alexander Ač, Pravda, 2014). Tým pádom je cieľ Zelenej Dohody zredukovať emisie skleníkových plynov o 50% do roku 2030 odkázaný na zlyhanie.


Bohužiaľ, v ekonomike, ktorá klesá, budeme nútení robiť rozhodnutia. Čo chceme zachovať? Investície do biotechnológií alebo do zvyšovania bezzásahových zón lesov? Výrobu automobilov alebo pestovanie zdravého jedla? Ekonomiku alebo životné prostredie? Konzum alebo klímu?


Priznávam sa, že vybrať si klímu a životné prostredie je ťažšie rozhodnutie, pretože znamená opustiť náš súčasný civilizačný model a pustiť sa do oveľa väčších zmien než “zozeleniť ekonomiku”.


No keď poznáme katastrofy, ktoré nás čakajú, nemali by sme váhať ani sekundu. Čo by sa mohlo stať, keby napríklad 3,5 miliardy ľudí bolo nútených migrovať, lebo v oblasti, kde žijú, už klimatické podmienky nie sú pre život priaznivé. Toto je scenár, ktorý sa môže naplniť do roku 2070.


Voľba zeleného rastu je voľba chaosu a rapídneho kolapsu civilizácie. Naša neschopnosť opustiť dogmu ekonomického rastu môže spôsobiť milióny obetí v blízkej budúcnosti a nevýslovné utrpenie tým, čo prežijú. Koronakríza bude oproti tomu, čo nás čaká, azda pôsobiť ako príjemná prechádzka.


Viem, že je to ťažké. Sme závislí od ekonomického rastu ako od škodlivej drogy, zanechať akúkoľvek závislosť je vždy ťažký a bolestivý proces. Už však veľa času nemáme a spomínané utrpenie nás zastihne. Voľme si ale v rámci možností to jemnejšie utrpenie, čo zachováva klimatické a ekologické podmienky, ktoré nám napokon umožnia ďalej žiť a radovať sa zo života.


Prečítajte si moje najnovšie články

Skutočná ochrana prírody chráni hlavne slobodu

08.01.2024

Moderná predstava o emancipácii človeka viedla k rozvoju produktívnych síl, ktoré mali za úlohu oslobodiť človeka z jeho ťažkých životných podmienok na Zemi. Napriek relatívnemu úspechu v niektorých oblastiach, je dnes výsledkom toho naša úplná závislosť na smrteľnom priemyselnom systéme, ktorý ničí nielen prírodu, ale aj individuálnu a kolektívnu slobodu. Trocha [...]

Digitalizácia: „Skrytý uhol“ ochrany prírody

06.01.2024

Článok pôvodne publikovaný v portále Novej Ľavici . Od aktivistov za klimatickú spravodlivosť k technokratom z Bruselu, všetci vnímajú Internet a digitálne prostriedky ako vhodný, ba aj žiaduci spôsob organizovania sa a zavedenia environmentálnych politík. Pritom digitalizácia ničí prírodu, ľudské vzťahy aj slobodu. . Zo všetkých digitálnych technológií počifón (v [...]

O vede a výskume v dobe ekologického kolapsu

02.11.2023

Hnutie bezrastu rieši koreň problémov. Prečo prežívame dnes ekologický kolaps? Po podrobnom skúmaní a pozornom pozorovaní odpoveď je: kvôli ekonomickému rastu. Ako sa zvyšuje ekonomický rast zvyšujú sa aj dopady na klímu a na životné prostredie. Je to fakt. Druhy fakt je, že celá naša spoločnosť je postavená na raste. Bez rastu, jednotlivci, firmy, štáty nemôžu [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Nicolas Giroux

Autor je spoluzakladateľ Bystra, „komunitná obývačka“ v Bratislave ktorá funguje na princípoch bezrastu (degrowth.sk). Študoval medzinárodné podnikanie a projektový manažment v oblasti medzinárodná rozvojová spolupráca. Vo voľnom čase sa vzdeláva v oblasti dejepis, politická a sociálna ekológia, antropológia, a filozofia. Píše vo svojom mene, nie v mene Bystra.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 32160x
Priemerná čítanosť článkov: 1608x

Autor blogu