Založ si blog

Ich ekológia a naša

Článok pôvodne publikovaný vo februári 2020 v blogu Denníku N. 
Viď predslov k blogu.

V dnešnej dobe sa stala ekológia* veľkým trendom. Všetci, vrátane firiem a politikov, konvertujú na ekológiu.
Nie je ale ekológia ako ekológia. V tomto článku odlišujem červenou čiarou dve predstavy o ekológii, ktoré sa navzájom vylučujú.
Vybrať jednu alebo druhú rozhoduje o budúcnosti ľudstva rovnako ako o ľudskosti v budúcnosti.


Ich ekológia je vysoko-energetická a high-tech. Smartfóny, smart domy, smart autá. Zvyšovanie výroby jadrovej energie, nastavenie solárnych, vodných alebo veterných elektrární hospodarených veľkými priemyslami. Elektronické monitorovanie výroby potravín. Automatizácia procesov algoritmami. Robotizácia výroby produktov. Industrializácia a digitalizácia všetkých sektorov, vrátane sektoru recyklácie odpadov.


Naša ekológia je nízko-energetická a low-tech. Cielime k celkovej redukcií produkcie a spotreby energie a produktov. Prechod na obnoviteľné zdroje energie chceme decentralizovaný cez množstvo mikro-produkcií, ktoré obhospodarujú kolektívy občanov. Chceme vzdelávať ľudí a komunity, aby vedeli všetko rozobrať, opraviť, vyrobiť, vylepšiť podľa vlastných potrieb. Prehodnotiť a minimalizovať svoje potreby. Posilniť remeselníctvo a výrobu lokálnych produktov z lokálnych prírodných zdrojov. Inak povedané, chceme mať opäť kontrolu nad tým, čo vyrábame, ako, kedy a na aký účel. A to všetko ideálne s energiou, ktorú produkujeme vlastnými rukami na lokálnej urovni.

*

Ich ekológia nie je spravodlivá. Chudobní sa majú uskromniť, zatiaľ čo bohatí si môžu zachovať vysoko-energetický životný štýl. Mimoriadne zvyšovanie ekonomických nerovností medzi ľuďmi a krajinami za posledné roky tento fakt podporuje. Pripomeňme tu, že dnes podľa Oxfamu 1% ľudí vlastní viac bohatstva ako 99% ostatných ľudí na Zemi… Obrovské množstvo zdrojov, ktoré ich ekológia vyžaduje, sa čerpá z iných krajín tak, že len exportuje environmentálne degradácie a znečistenie ďaleko od obzoru občanov. Ťažba vzácnych zemín v Južných krajinách nevyhnutných na prechod na “bezuhlíkovú” ekonomiku je len jeden príklad.


Naša ekológia je spravodlivá. Myslíme si, naopak, že bohatí by sa mali uskromniť ako prví, tak, aby najchudobnejší vedeli materiálne lepšie žiť. To platí aj medzi krajinami: severné krajiny by sa mali uskromniť, aby dali ekologický priestor pre rast najchudobnejších krajín sveta. Cielime k uhlíkovej neutralite vrátane exportácii (odpadov) a importácii (produktov).

*

Ich ekológia je megalomanská. Rieši ako mať stále viac a stále lepšie. Je motivovaná megalomanskou posadnutosťou že človek sa môže stať Boh na Zemi a kontrolovať všetky prvky života. Sni o nesmrteľnosti, ovládanie geologických a klimatických procesov, výlety na Mars… Veria, že človek je nesmierne múdry a že vedou a technológiou prekoná všetky výzvy. Chce riešiť sociálne a ekologické krízy rovnakou mentalitou, ktorá ich vytvorila.


Naša ekológia je pokorná. Rieši ako mať čo najmenej takým spôsobom, že sociálne a duševne sa budeme mať lepšie. Podporujeme dobrovoľnú skromnosť. Naše vzory sú skôr Ježiš, Gándhí alebo Lao-Tseu ako Elon Musk, Arnold Schwarzenegger alebo Leonardo Di Caprio. Uznávame, že človek je vedecky a technologicky znalý, ale to nie je vyvážené múdrosťou a cnosťou. Akceptujeme, že nesmieme príliš zasahovať a narušovať prírodné procesy. Pretože, koniec koncov, vieme, že nevieme “nič” a s pokorou akceptujeme niektoré limity, ktoré nám príroda nastavila. Inováciu a pokrok prijímame veľmi opatrne s dlhým a demokratickým uvažovaním na dôsledky pre spoločnosť a životné prostredie.

*

Ich ekológia je antisociálna. Všetci sa musia prispôsobiť technologickému pokroku a rýchlosti alebo byť odkázaný na okraj spoločnosti. Ľudia, ktorí nemôžu alebo nechcú mať Internet alebo mobil už nemôžu mať normálny sociálny a občiansky život. Chodiť pešo pokojne a v bezpečí v meste sa stalo luxusom. Nové diaľnice a továrne (e-aút) pretvárajú a zohyzďujú život ľudí na vidieku. Presídliť jednu dedinu nie je problém pokiaľ ide o výrobu elektriny vodnou elektrárňou. V mene ekológie a efektívnosti by najradšej zhromaždili všetkých ľudí vo veľkých betónových mestách bez identity ako dobytok v priemyselných farmách. Zároveň táto ekológia podporuje masívne používanie nových technológií, tým nahradzuje komplexné ľudské vzťahy ťukaním do obrazovky.


Naša ekológia je sociálna. Rieši problémy komplexne. Snaží sa o udržanie ľudského a dostupného prostredia pre všetkých. Snaží sa zmenšiť vzdialenosti medzi miestami odohrávania sa nášho života (škola, lekáreň, pole, kostol, krčma, miestny úrad, pošta atď), aby človek vedel dobre žiť bez toho, aby musel byť konzument produktov priemyslu. Snaží sa spomaliť a dať ľuďom a komunitám autonómiu, čo garantuje skutočnú slobodu. Naša ekológia prijíma to, že zničenie prírody je súčasť väčšieho problému. Utláčanie chudobných bohatými, žien mužmi, mládež dospelými atď. sa prejavuje aj utláčaním prírody. Preto chránenie prírody predpokladá aj sociálnu emancipáciu a skončenie s autoritatívnymi hierarchiami.

*

Ich ekológia je technokratická, hierarchická, vertikálna. V žiadnom prípade súčasní ľudia pri moci nemôžu stratiť moc. Práve naopak. Budú používať ekológiu, aby posilnili svoju moc. Často rozhodujú o tom, čo majú ľudia robiť tak, aby to vyhovovalo priemyslu. Majú monopol na ekologické riešenia. Snažia sa presadiť falošnú myšlienku, že oni vedia lepšie ako občania, čo je pre nich dobré. Ale keby to naozaj vedeli lepšie, neboli by sme teraz na pokraji kolapsu. Skrývajú sa za diplomami, komplikovanými slovami a číslami, aby vzbudzovali dojem, že sú múdrejší a aby presvedčili ľudí, nech im odovzdajú moc.


Naša ekológia je demokratická, decentralizovaná, horizontálna. Väčšina politiky sa rozhoduje na úrovni obce s pravidelnými radami občanov a v súlade s princípmi priamej demokracie a ľudového vzdelávania. Predpokladá, že ľudia sú odborníkmi na vlastný život. O oblastiach vedeckého výskumu nerozhoduje trh alebo štát, ale ľudia v rámci participatívneho demokratického procesu.

*

Ich ekológia je apolitická (alebo sa tak tvári). Každý má prispieť individuálne k udržateľnejšiemu štýlu života. Triediť odpadky, byť vegánom, kúpiť si elektroauto. Zodpovednosť padá primárne na jednotlivcov. Pre nich je systém prirodzený fakt, ktorý sa nediskutuje. Trh rieši problémy sám, takže nesmie byť príliš obmedzovaný.


Naša ekológia je politická. Je v pravom zmysle slova revolucionárna. Predstavuje zmenu celého systému, vrátane politického a ekonomického. Zodpovednosť padá primárne na politikov a priemyselníkov. Odhaľuje konflikty záujmov medzi nimi. Považuje systém za všeobecný sociálny fakt, ktorý musí byť hlboko spochybnený. Bojuje proti reklamám, ktoré považujeme za psychicky toxické, za neustály zdroj vytvorenia zbytočných potrieb a frustrácie a za základný pilier ekonomického rastu. Trh môže len zhoršovať situáciu, lebo vytvára stále nové problémy, ktoré sa stanú novými trhmi, ktoré vyvolávajú ďalšie problémy a nové trhy atď donekonečna.

*

Ich ekológia je prázdna. Človek je len hromada častíc manipulovatelných podľa priania. Život je len materiálny. Nerieši veľkú prázdnotu, ktorú každý v sebe cíti. Všetky emócie, radosť, strach, stres, úzkosť, depresia, frustrácia, sa regulujú, ideálne, kúpením (zelených) produktov, výletmi do Ázie, jogou, wellnessom a meditáciou.


Naša ekológia je duchovná. Prijíma to, že človek je duchovná bytosť. Skutočné šťastie sa nachádza v našom vnútri vo vzťahu s inými ľuďmi a s prírodou. Prijíma život vo všetkej jeho kráse, ťažkosti, komplexnosti a paradoxoch. Cieli na zdravé a dospelé ľudské vzťahy v rodine, v komunite, v celej spoločnosti. Cieli na vznik spoločnosti, v ktorej každý človek je vyrovnaný, cnostný a povzbudený byť a stávať sa najlepšou verziou seba. Chce, aby ľudia mali slobodu stať sa tým, kým naozaj sú.

*

Ich ekológia je extrémistická. Extrémista je ten, ktorý nerozmýšľa. Hovorí “áno” na všetko. Všimnite si, že človek, ktorý hlavou krúti “áno”, robí pohyb zaspávania. Slepo verí a nespochybňuje. Má svoje riešenie, iba jedno pre všetky problémy (veda a technologický pokrok) a chce ho presadiť tak či tak.


Naša ekológia je radikálna. Radikál je ten, ktorý rozmýšľa. Hovorí “nie!”. Všimnite si, že človek, ktorý hlavou krúti “nie”, robí pohyb budenia. Otvorí oči a vždy spochybňuje. Dbá na to, aby sa problémy riešili dlhodobo. Rieši koreň problémov (radicalis = koreň po latinsky).

*

Ich ekológia zjednodušuje ekosystémy na záležitosť vkladu a výnosu. Ničí biologické komplexnosti, ktoré sú výsledok tisícročí organickej evolúcie. Zároveň kalkulujú hodnotu ekologických služieb, ktoré nám dáva príroda “zadarmo”, a tým zaradia prírodu do trhového mechanizmu.


Naša ekólogia dáva opäť priestor na komplexitu a na organickú evolúciu prirodzených procesov. Vedie k zníženiu straty biodiverzity a v konečnom dôsledku zvyšuje obývateľnosť Zeme. Príroda nemá cenu, má hodnotu sama o sebe.

*

Ich ekológia len premaľuje kapitalizmus a ekonomický rast na zeleno.


Naša ekológia predstavuje koniec neoliberálneho kapitalizmu, takisto aj všetkých foriem produktivizmu a extraktivizmu bez ohľadu na režim, či demokratický, fašistický, kapitalistický alebo komunistický. Rast prestáva byť cieľom všetkých politík.

*

Ich ekológia dáva priestor iba pre jeden typ civilizácie: technokratická vysoko-energetická priemyselná civilizácia.


Naša ekológia dáva priestor pre širokú škálu kultúr a civilizácií.

*

Ich ekológia sa volá trvalo udržateľný rozvoj, zelený rast, alebo cirkulárna ekonomika.


Naša ekológia sa volá bezrast.


*Slovo „ekológia“ v tomto článku je použité z praktického dôvodu čitateľnosti. Rozumejte ho ako „environmentalizmus“ alebo „ochrana prírody“.


Prečítajte si moje najnovšie články

Skutočná ochrana prírody chráni hlavne slobodu

08.01.2024

Moderná predstava o emancipácii človeka viedla k rozvoju produktívnych síl, ktoré mali za úlohu oslobodiť človeka z jeho ťažkých životných podmienok na Zemi. Napriek relatívnemu úspechu v niektorých oblastiach, je dnes výsledkom toho naša úplná závislosť na smrteľnom priemyselnom systéme, ktorý ničí nielen prírodu, ale aj individuálnu a kolektívnu slobodu. Trocha [...]

Digitalizácia: „Skrytý uhol“ ochrany prírody

06.01.2024

Článok pôvodne publikovaný v portále Novej Ľavici . Od aktivistov za klimatickú spravodlivosť k technokratom z Bruselu, všetci vnímajú Internet a digitálne prostriedky ako vhodný, ba aj žiaduci spôsob organizovania sa a zavedenia environmentálnych politík. Pritom digitalizácia ničí prírodu, ľudské vzťahy aj slobodu. . Zo všetkých digitálnych technológií počifón (v [...]

O vede a výskume v dobe ekologického kolapsu

02.11.2023

Hnutie bezrastu rieši koreň problémov. Prečo prežívame dnes ekologický kolaps? Po podrobnom skúmaní a pozornom pozorovaní odpoveď je: kvôli ekonomickému rastu. Ako sa zvyšuje ekonomický rast zvyšujú sa aj dopady na klímu a na životné prostredie. Je to fakt. Druhy fakt je, že celá naša spoločnosť je postavená na raste. Bez rastu, jednotlivci, firmy, štáty nemôžu [...]

Japan Nagasaki Anniversary Q A

USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia

02.05.2024 08:46

Washington vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.

záchod, toaleta, WC, toaletný papier

Dostala pokutu za močenie na verejnosti, skončila na súde. Amsterdam po nátlaku žien vyčlení peniaze na záchody

02.05.2024 08:17

Radnica v Amsterdame po niekoľkoročnom nátlaku zo strany žien vyčlenila štyri milióny eur na výstavbu nových verejných záchodov.

oheň, kozub, kachle, plameň

Požiar dvoch obydlí v osade v Lipanoch si vyžiadal jednu obeť

02.05.2024 07:54

Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch.

mikuláš černák

Černák stojí pred súdom a žiada prepustenie: Uvedomujem si skutky, ktoré som spáchal a hanbím sa za ne. Žiaľ, nedá sa vrátiť minulosť

02.05.2024 07:15, aktualizované: 09:55

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.

Nicolas Giroux

Autor je spoluzakladateľ Bystra, „komunitná obývačka“ v Bratislave ktorá funguje na princípoch bezrastu (degrowth.sk). Študoval medzinárodné podnikanie a projektový manažment v oblasti medzinárodná rozvojová spolupráca. Vo voľnom čase sa vzdeláva v oblasti dejepis, politická a sociálna ekológia, antropológia, a filozofia. Píše vo svojom mene, nie v mene Bystra.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 32165x
Priemerná čítanosť článkov: 1608x

Autor blogu